Yasin Börü ve dava arkadaşları Van’da anıldı

6-8 Ekim 2014’de şehit edilen Yasin Börü ve dava arkadaşları şehadetlerinin yıl dönümünde HÜDA PAR Van Gençlik Kolları tarafından düzenlenen programda rahmetle yâd edildi.

Van Haberleri 6.10.2023 17:57:00 0
Yasin Börü ve dava arkadaşları Van’da anıldı
Tarih: 06.10.2023 17:59

Diyarbakır’da kurban eti dağıtırken Kobani olayları bahane edilerek sokaklara salınan vahşiler tarafından şehit edilen Yasin Börü ve dava arkadaşları Van’da anıldı.

“Van’a raylı sistemi getireceğiz” “Van’a raylı sistemi getireceğiz”

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van Gençlik Kolları’nın organizasyonunda Van TSO Konferans Salonunda düzenlenen programda 6-8 Ekim’de yaşananlar bir kez daha hatırlatılarak şehitlere rahmet, katillere lanet okundu.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan etkinlikte günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların yanı sıra şehitler için yazılmış ilahi ezgiler, olaylara ilişkin sinevizyon gösterimi ve dualar edildi.

Yoğun bir katılımın olduğu programa, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve AR-GE Başkanı Abdurrahman Cevher, HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, partililer, kentteki STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“6-8 EKİM’DE HİÇBİR ZAMAN ZİHİNLERDEN SİLİNMEYECEK VE UNUTULMAYACAK”

Programın açılış konuşmasını HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın yaptı. 9 yıl önce gerçekleştirilen katliamın hiçbir zaman unutulmayacağını dile getiren Sayğın, “6-8 Ekim 2014 tarihinde yaşanan katliam üzerinden tam 9 yıl geçti. Halen şehitlerimizi anarken yüreklerimizin dağlandığını belirtmek isterim. 6-8 Ekim’de yaşanan olaylar hiçbir zaman zihinlerden silinmeyecek ve unutulmayacak kadar derin izler bırakmıştır. 6-8 Ekim uluslararası baronların hazırladığı kirli planın sert kayaya tosladığı ve gaflet uykusuna bürünmüş halkın da uyanıp kendine gelmesine destek olduğu bir dönüm noktasıdır. Kirli plan tutmamış, top direkten dönmüştür. Bir bayram günüydü, insanlar eğlenip dünyalık keyif peşinde koşarken Yasin ile arkadaşları her zaman olduğu gibi yine mazlum ve Mustazafların dertleriyle ilgilenmekteydi. Ellerinde kurban etleri, canlarını Rabb'lerine kurban etmeye gidiyorlardı. Kobani edebiyatı yapanların sözlerine mukabil onlar insanlık dersi veriyordu bu ikiyüzlülere” dedi.

“İKİNCİ BİR KERBELA’YI HAYAL EDİYORDU ZERDÜŞT ZALİMLER”

Yaşananların, PKK zihniyetinin vahşiliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyleyen Başkan Sayğın, “Bayramın dördüncü günü, gözü dönmüş çetelerin Kobani'deki kuşatmayı bahane ederek sokağa inmeleri, birçok mütedeyyin insanın ev ve işyerlerine saldırmaları, yağmalamaları ve yakma girişimleri, tüm Müslümanları hedef tahtasına alan PKK-HDP’li çetelerin sokağı ateşe verip insanları vahşice katletmeleri, PKK zihniyetinin vahşiliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu güruhtan insanlık namına bir beklentisi olanların bir kez daha bu beklentilerini boşa çıkarmıştır. Zalimler yine homurdanmış, yine kirli ellerini ve emellerini bulayacak Müslüman kanı aramışlardı. Yine uhdudları bu Müslüman millete yaşatacaklardı. İkinci bir Kerbela’yı hayal ediyordu Zerdüşt zalimler. Yükselen Hüseyn'i feryatları kesmek ümidiyle ama dinmezdi bu feryat. Yasinleri vardı geride, gözü kan ağlayan Hatice anaları vardı ve yüreği öfke dolu, yumrukları sıkı binlerce Müslüman nefer. Bilmiyorum nasıl anlatsam şehitlerimizi. Onları anlatabilme kudreti kime verilmiş ki ben de anlatabileyim. Rüyaları süsleyen bu ilahi makamı ancak yaşayan bilir, ancak onlar anlatabilir kavuştukları nimetlerin büyüklüğünü. Bir Ali olmak lazım, bir Hüseyin, bir Zekeriya, bir Yahya, bir Cafer, bir Musab, bir Molla Zeki, bir Molla Cüneyt, bir Molla Şehmuz, bir Turan Yavaş, Hüseyin Dakak, Hasan Gökgöz, Riyad Güneş, Cumali Güneş ve Yasin Börü bir olmak lazım onlar anlayabilmek için. Bu yüce mertebeye ulaşan şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.

“16 YAŞINDAKİ BİR GENÇ 35 YILLIK SİLAHLI BİR ÖRGÜTÜ KANIYLA MAT ETMİŞTİR”

35 yıllık örgütün o gece mağlup olduğunu vurgulayan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve AR-GE Başkanı Abdurrahman Cevher, “Şehitleri anmak, şehitlere ağlamak böyle sıradan bir eylem değildir, gündelik bir eylem değildir. Aslında şehidin mücadelesi kanını ilk döktüğü anda başlıyor. Hepimizin arzu ettiği Allah-u Teâlâ görmek, şehidin kanının ilk damlasıyla gerçekleşen bir hadisedir. Bizler için hesaptan, kitaptan, sırattan sonra o da eğer Allah lütfederse olabilecek bir şey ama şehit bunların tümünden müstesnadır. Şayet başlarımız kesilse, onlardan bir dağ bile yapılsa torunlarımız tarih kitaplarında aziz İslam’ın yüce Kur’an’ın yalnız kaldığını okumayacaklardır. Allah-u Teâlâ o günü göstermeyecektir. Katliam 7 Ekim akşamında gerçekleştirildi. 7 Ekim, katliamın sembol ismi olan 16 yaşındaki bir gencin binlerce militanı olan 35 yıllık silahlı bir örgütü mağlup ettiği gündür. 16 yaşındaki bir genç, o ihlasıyla 35 yıllık silahlı bir örgütü kanıyla mat etmiştir. Mehmet Yavuz hoca birkaç sefer şunu söylemişti. Demişti ki, ben Yasin’in velayet makamında bir genç olduğuna inanıyorum. Yani 16 yaş mühim değildir. O Allah’ın büyük bir velisi, öyle ki o velinin yüzü suyu hürmetine Allah-u Teâlâ PKK’yi öyle bir çukura düşürdü ki, Yasin’in kanı onları mahkûm etti. Yüzlerine öyle bir kara çaldı ki bütün dünyanın dağları sabun olsa, okyanusları da o sabunla beraber yıkasalar yüzlerini alınlarındaki o kara lekeyi temizleyemezler. 7 Ekim şehitlerin pak kanının, bütün Avrupa devletlerinin arkasında durduğu bir örgüte galip geldiği gündür. PKK 7 Ekim’de bitmiştir, kaybetmiştir, ölmüştür. O gün onun zirvesiydi. O günden beri sürekli düşüştedir. O bedduasını dinlediniz Hatice annenin. Diyor ki, ben Kâbe’nin duvarına dokunduğumda kim Yasin’in bedenine dokunmuşsa ben onları Allah’a şikâyet ettim. Kimdi onlar PKK idi” şeklinde konuştu.

“MÜSLÜMANLAR SÖZ KONUSU OLUNCA BAŞLARINI KUMA GÖMERLER”

Yapılan katliamlara karşı sessiz kalanları eleştiren Cevher, “6-7 Ekim,  21 ilde eş zamanlı olarak HÜDA PAR’a karşı yapıldı. Bir linç girişimi, bir soykırım girişimi idi. Yasin’lerin katliamı, Bingöl'deki, Kızıltepe'deki, Diyarbakır’daki, Van’daki bu kadar geniş bir yelpazede kaç şehirde olmuş, ta Yüksekova’ya kadar ama ne insan hakları aktivistleri ne insan hakları dernekleri, ne barolar, ne siyasi partiler, ne entelektüeller ne özgürlükçüler bu olayı, hiçbirisi görmedi. Neden acaba? Neden? Çünkü orada fail katil, PKK idi. Öldürülenler, katledilenler Müslümanlardı. Müslümanlar söz konusu olunca deve kuşu gibi başlarını kuma gömerler. Hiçbir tarihi görmez hiçbir mazlumiyeti zikretmezler. Onlar için varsa yoksa kendilerine yapılanlardır” diyerek sözlerini tamamladı.

Anma programı, yapılan dua ile sona erdi.


 

Haber Kaynak : Van Olay Gazetesi


Anahtar Kelimeler: Yasin arkadaşları anıldı
Salı 12 ° / 3.7 °
Çarşamba 14 ° / 4.9 °
Perşembe 15.5 ° / 6.2 °