Vatan Partisi'ndan YSK Hamlesi: Van Büyükşehir Seçimleri İçin İtiraz Dilekçesi Sunuldu

Vatan Partisi Anayasaya aykırılık iddiası ile Yüksek Seçim Kurulu'nun Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri ilgili kararına itiraz etti.

Van Haberleri 6.04.2024 18:31:00 0
Vatan Partisi
Tarih: 06.04.2024 18:31 Güncelleme: 08.04.2024 10:38

YSK'nın Van Belediye Başkanlığı Kararı yeniden değerlendirilmeli.

Vatan Partisi, Van il belediye başkanlığı seçimlerine yönelik YSK'nın itiraz kararının tekrar değerlendirilmesi için harekete geçti. Parti, Yüksek Seçim Kurulu'na yeniden inceleme talebiyle dilekçe sundu. Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi ve Hukuk İşleri Bürosu Başkan Yardımcısı Avukat Erdem Cömert, kararın anayasa ve yasalara aykırı olduğunu belirterek, hukuki sürecin özenle takip edilmesini istedi.

"ABDULLAH ZEYDAN'A MAZBATA HUKUK DIŞI BİR YOLLA VERİLMİŞTİR"

Cömert, YSK binası önünde düzenlediği basın açıklamasında, Van Belediye Seçimleri'nde verilen mazbata kararının Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği yok hükmünde bir kararla ilgili olduğunu öne sürdü. Mahkeme kararının hukuki olmadığını, zira kesinleşme şerhi olmadan ve hüküm infazının tamamlanmasını takiben 3 yıl geçmeden memnu hakların iadesi kararının alınamayacağını savundu. Bu hukuka aykırı kararın ardından il seçim kurulu mazbatayı hukuk dışı bir yolla vermiş ancak YSK'nın terör olayları karşısında baskı altında kalarak kararı iptal ettiğini ifade etti.

HÜKÜM GİYMİŞ KİŞİLERE MEMNU HAKLARIN İADESİ YAPILAMAZ

YSK'nın, 1982 Anayasası gereğince kurulmuş olduğunu ve anayasa hükümlerini uygulama zorunluluğuna sahip olduğunu belirten Cömert, terör suçlarından hüküm giymiş kişilere yönelik memnu haklarının iadesine ilişkin anayasal yasaklara dikkat çekti. Vatan Partisi olarak YSK'ya bir fırsat sunmak ve bu yargı kararının yeniden incelenmesini sağlamak amacıyla dilekçeyi sunduklarını dile getirdi.

Vatan Partisi ve Hukuk İşleri Bürosu'nun bu itirazının, YSK'nın kararını nasıl etkileyeceği ve Van Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili yol haritasının ne olacağı konusunda yaşanan gelişmeler, kamuoyunun ve hukuk çevrelerinin yakın takibinde olacak.


Cuma 14.5 ° / 6.4 °
Cumartesi 15.8 ° / 7.1 °
Pazar 15.5 ° / 6.7 °