Van'da vatandaşlardan asgari ücret değerlendirmesi

2024 yılında uygulanacak asgari ücret zammıyla ilgili açıklamalarda bulunan vatandaşlar, 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücretin beklentileri karşılamadığını belirtti.

Van Haberleri 30.12.2023 01:40:31 0
Van
Tarih: 30.12.2023 01:40

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti 17 bin 2 TL olarak açıkladı. Yıl boyunca geçerli olacak bu rakamın 700 lirası asgari ücret desteği olarak belirlendi.

Yüzde 49 zam yapılan asgari ücretle ilgili gazetemize konuşan vatandaşlar, söz konusu artışın beklentilerin altında kaldığını ifade ederek, “Ülkemizde maalesef enflasyon her geçen gün artmaktadır. Hayat pahalılığı had safhaya ulaştı. Gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyoruz. 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücret ekonomik sorunlarımızın çözümüne katkı sunmayacak. Kira fiyatları, elektrik, doğalgaz, gıda gibi kalemler aldı başını gidiyor. Yılbaşından sonra her şeye zam gelecek, ekmek en az 10 TL olur. Karı, koca bir evde aynı anda çalışıyorsa yetebilir ama diğer türlü geçinemez. 17 bin 2 Lira hiçbir işe yaramaz kısaca o parayla bu ülkede kimsenin yaşama şansı yok. Kiraların 10-15 bin olduğu şu dönemde nasıl geçinecekler. Yetkililer bir an evvel enflasyonu gerçek anlamda düşürmek için somut adım atmalıdır” diye konuştu.

“ENFLASYONA EZDİRİLMEK İSTEMİYORUZ”

17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücretin düşük olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Günümüz şartlarında insanların geçimini sağlayacak bir rakam değil. Örneklerini yaşadık, herkes koşturarak markete reyonlara gidiyor. Fiyatların artışını görüyoruz. Açıklanan bu rakam milyonların yaşadığı hayat pahalılığına, geçim derdine çözüm olmayacaktır. Kayıpları telafi etmeyecektir. Zamlı maaş asgari ücretlinin cebine girmeden açlık sınırı altında kaldı. Kira, faturalar, ulaşım, mutfak masrafları düşünüldüğünde işçi, emekçi, emekli ve milyonlarca dar gelirli için geçinmek artık hayal olmuş, mucizeye dönüşmüştür. Milyonların bu ücretle yıl sonunu getirmesi, geçinmesi imkansızdır. Milyonlar açlığa, sefalete mahkum edilmiştir. Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir seviyeye getirilmeli ve tek artış ısrarından vazgeçilmelidir. Yapılan araştırmalarda açlık sınırının 16 bin lira, yoksulluk sınırının 40 bin liraya dayandı. 2024 yılında tek seferlik artış yapılan asgari ücret hiçbir derdimize derman olmayacak. 17 bin 2 lira sadece kira ve faturaların giderini karşılar. Çarşıda, markette, pazarda yüksek enflasyon varken, mutfaklar yangın yeriyken ve artan hayat pahalılığı ortamında asgari ücrete yılda sadece 1 kez artış yapmak milyonlarca insanımızı açlığa mahkum etmektir. Şimdiden etiketler değiştirilmeye başlandı. Asgari ücretin zamanla nasıl hızla eridiğini hep birlikte göreceğiz. Biz emeğimizin hakkını almak istiyoruz. Asgari ücretli milyonlarca vatandaşı açlık ve sefalete mahkum etmeye kimsenin hakkı yok. Yüksek enflasyon altında yapılan düşük zamlar cebimize girmeden erimekte; hayatta dengede durmakta zorlanmaktayız. İnsanlar enflasyonunun düşürülmesini istiyor. Enflasyon düşürülmeden üretim artırılmadan asgari ücrete yapılan zamların hiçbir önemi yok. Ne enflasyon artsın ne de asgari ücret. Asgari ücrete zam haberi duyulur duyulmaz bütün emtiaların fiyatı artmaktadır. Yapılan asgari ücret zammının hiçbir önemi kalmamaktadır. Ne fiyatlar artsın ne de asgari ücret artırılsın. Açıklanan 17 bin 2 lira rakamı beklentileri karşılamamıştır. Bu enflasyonist ortamda yılda bir defa zamla insanların geçinmesi mümkün değil. Umarız yetkililer bir an evvel sorunlarımızın çözümüne yönelik somut adımlar atar” diye konuştular.


Salı 12 ° / 3.7 °
Çarşamba 14 ° / 4.9 °
Perşembe 15.5 ° / 6.2 °