Van’da toplu taşıma araçları yetersiz kalıyor

Bir asırdır tramvay hayali kuran Vanlılar, otobüs ve minibüs yetersizliğinden dolayı tıka basa dolu araçlarda yolculuk etmek zorunda kalıyor.

Van Haberleri 26.12.2023 22:46:00 0
Van’da toplu taşıma araçları yetersiz kalıyor
Tarih: 26.12.2023 22:46 Güncelleme: 27.12.2023 02:15

Bir asırdır tramvay hayali kuran Vanlılar, otobüs ve minibüs yetersizliğinden dolayı tıka basa dolu araçlarda yolculuk etmek zorunda kalıyor. Hastane güzergâhında yolculuk eden vatandaşlar, özellikle ‘Bölge ve Kampüs’ araçlarında görülen yoğunluğa çözüm bulunmasını istiyor.

Van, son yıllarda artan nüfus ve araç sayısından dolayı trafikte ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yapılan hizmetler de nüfusla paralel olmadığı için vatandaş sorun yaşıyor.  SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne gelen hastalar, araç yetersizliğinden dolayı mağdur oluyor. Van Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulunan vatandaşlar, araç sayısının arttırılmasını istedi.

Çevre illere de hizmet veren Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, günde binlerce hastanın tedavi için geldiği bölgenin en önemli sağlık kuruluşlarından bir tanesi. Ancak hastaneye gelen hastalar ulaşımda sıkıntı yaşıyor. Araç sayılarının eksik olması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Duruma tepki gösteren vatandaşlar. Özellikle kış aylarında yaşanan bu sorunun büyükşehir statüsünde olan bir kente ve bölgenin en önemli hastanelerinden bir olan Eğitim ve Araştırma Hastanesine yakışmadığını ifade etti.

ŞOFÖRLER DENETLENMELİ
Özel halk otobüslerinden ziyade belediyeye ait olan mor otobüs sayılarının arttırılması gerektiğine değinen vatandaşlar, özel halk otobüslerinin halkı mağdur ettiğini dile getirdi. Yaşlılar ve ücretsiz seyahat kartı kullananların özel halk otobüsü şoförleri tarafından sözlü hakarete uğradığını dile getiren vatandaşlar, şoförlerin ciddi bir denetimden geçmeleri ve terbiye sınırlarını aşanların gerekirse bu işten uzaklaştırılmaları gerektiğini söylediler.

YAŞLI VE ENGELLİLER ÇOĞU ZAMAN YOLDA BIRAKILIYOR
Yaşlı vatandaşlar ise çoğu zaman özel halk otobüsleri tarafından görmezden gelindiklerini; kar, kış, yağmur demeden yolda bırakıldıklarını ifade ettiler. Büyükşehir Belediyesinin ve Vali Beyin bu sorunu en kısa zamanda çözmesini talep eden yaşlı vatandaşlar, insanca bir muamele görmek istediklerini dile getirdiler.

VAN YYÜ’DE DE DURUM FARKSIZ
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin de ulaşım çilesi bitmek bilmiyor. Özellikle sabah üniversiteye giderken ve akşam saatlerinde dönerken büyük sıkıntı yaşayan öğrenciler, gelen minibüslerin tıka basa dolu olmasından dolayı saatlerce yolda beklemek zorunda kalıyor.

30 bini aşkın öğrencinin eğitim gördüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde hasta ve hasta yakınları da eklenince ulaşım sorunu gündemden düşmüyor. Otobüs seferlerinin yetersiz olmasından dolayı Van YYÜ eğitim- öğretim gören öğrenciler, her gün otobüs ve minibüse binmek için dakikalarda kuyrukta beklemek zorunda kalıyor.

Van YYÜ'de okuyan öğrenciler, toplu taşıma araçlarının yetersizliğinden dert yakınırken, şehir merkezine gitmek için saatlerce yol kenarında beklemek zorunda kaldıklarını vurguladı. Özellikle soğuk havalardan dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten öğrenciler, yıllardır devam eden soruna çözüm bulunmamasına ise tepki gösterdi.

"HER GÜN DAKİKALARCA KUYRUKTA BEKLİYORUZ"
Yaşanan ulaşım sorununa tepki gösteren öğrenciler, "Yıllardır üniversite kampüsünde ulaşım sorunu devam ediyor. Defalarca dile getirilmesine rağmen bir türlü çözüm bulmuyor. Özellikle sabah üniversiteye gelirken ve akşam saatlerinde dönerken çok büyük mağduriyet yaşıyoruz. 30 bini aşkın öğrenci var. Gelen her dolmuş tıka basa dolduruyor. Her gün dakikalarca kuyrukta bekliyoruz. Bu yetmiyormuş gibi birde şehir merkezine kadar ayakta yolculuk yapıyoruz. Havaların çok soğuk olmasına rağmen saatlerce yol kenarlarında boş minibüs veya otobüs bekliyoruz. Otobüsler çok kalabalık ve tıka basa doluyor. Özellikle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezinde tedavi görmeye gelen hastalar otobüslerle seyahat ederken durum daha vahim hal alıyor. Yetkililerden biran önce bu soruna el atmalarını ve ulaşım sorununa bir çözüm bulmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandılar.


Pazar 16.2 ° / 9.2 °
Pazartesi 15.6 ° / 7.4 °
Salı 12 ° / 3.7 °