Van’da 34 yıllık hasret sona eriyor; Gelincik Sınır Kapısında inceleme başladı

Van 1990 yılından beri kapalı olan Gelincik Sınır Kapısı’nın yeniden açılmasını bekliyor. Türkiye ve İran arasında imzalanan mutabakat sonrası kısa süre içerisinde açılması beklenen kapıda incelemeler başladı.

Van Haberleri 1.02.2024 14:15:00 0
Van’da 34 yıllık hasret sona eriyor; Gelincik Sınır Kapısında inceleme başladı
Tarih: 01.02.2024 14:15 Güncelleme: 01.02.2024 14:24

İran’la 300 kilometrelik sınırı olmasına rağmen tek bir sınır kapısı bulunan Van, 34 yıldır açılmasını beklediği Gelincik Sınır Kapısı’nda hasret sona eriyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmede Gelincik Kapısı da ele alınmış ve Erdoğan kapının açılması gerektiğini belirtmişti.

Başkale ilçesindeki Gelincik Sınır Kapısı, 1989 yılında Başbakan Turgut Özal döneminde bölge ekonomisine katkı sunması amacıyla açıldı. Ancak, kapı açıldıktan tam 6 ay sonra “güvenlik” endişeleri gerekçesiyle, Türkiye hükümetinin tek taraflı kararıyla kapatıldı. Gelincik Sınır Kapısı’nın kapıları o günden beri bir daha açılmadı. Türkiye-İran arasında İran'da gerçekleştirilen yüksek düzeyli konsey toplantısında, İran-Van arasında yer alan Gelincik-Güzereş sınır kapısı da ele alındı. Toplantının Gelincik kapısı kısmıyla ilgili soruyu Batı Azerbaycan genel valisi cevaplandırdı. Kapının açılması kararı alındığı belirtildi.

"TÜRKİYE İRAN SINIRINDAYIZ"

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Başkale protokolü inceleme yaptı. Başkale Kaymakamlığından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları üzerine Kaymakamımız Sn. Mustafa Çelik, Ticaret Bakanlığından ilçemize gelen 4 daire başkanı ile birlikte 364 nolu hudut taşının bulunduğu Gelincik bölgesinde  arazi keşif ve kontrolü yapıldı.” denildi.


Salı 12 ° / 3.7 °
Çarşamba 14 ° / 4.9 °
Perşembe 15.5 ° / 6.2 °