Van Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesi 2022

Van'da teknoloji, medikal, çevre ve enerji alanlarında geliştirilen projelerin tanıtıldığı "Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesi" yapıldı.

Editörün Seçimi 3.08.2022 15:53:00 0
Van Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesi 2022
Tarih: 03.08.2022 15:59

VANGÖLÜ TV ÖZEL 
Van İş Geliştirme Merkezince (İŞGEM), Uluslararası Buluşçular Dernekleri Federasyonu (IFIA), İslam Ülkeleri Arası Bilim ve Teknoloji Parkları Ağı (INSTP) ve Van Teknokent işbirliğiyle yerli ve yabancı yatırımcıları bölgeye çekmek için başlattığı yatırım programına Kanada, İran, Hollanda, Lübnan, ABD ve Türkiye'den 46 girişimci başvurdu. 

Teknoloji, medikal, çevre ve enerji alanlarında projelerin tanıtımı için Uygulama Oteli Konferans Salonunda "Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesi" gerçekleştirildi.

VALİ BALCI, “BİZE DÜŞEN GÖREV, GİRİŞİMCİYE UYGUN ORTAMI SAĞLAMAK, YENİ YATIRIMLARIN ARTMASI İÇİN VAR OLAN MADDİ VE MANEVİ ENGELLERİ KALDIRMAK” 
İki gün süren programın açılışında konuşan Van Valisi Dr. Ozan Balcı, yerli ve yabancı yatırımcıların önünü açmak istediklerini söyledi. Girişimcileri çok önemsediklerini anlatan Vali Balcı, "Girişimci olmak çok kolay bir şey değil. Dolayısıyla girişimcileri çok önemsediğimi ve değer verdiğimi ifade etmek isterim. Onlar memleketlerin lokomotifi, ülkelerin gelişimine, istihdamın artmasına, yeni iş ve fikirlerin gelişmesini sağlıyorlar. Girişimciler bilgi ve teknoloji transferini sağlayarak ülkelerin zenginleşmesine katkı sağlıyor. Bize düşen görev, girişimciye uygun ortamı sağlamak, yeni yatırımların artması için var olan maddi ve manevi engelleri kaldırmak. Bu anlamda girişimcileri desteklemek ve cesaretlendirmek istiyoruz. Van, sahip olduğu değer ve taşıdığı yüksek potansiyelle büyük bir cazibe merkezi. Van'ın önü bu anlamda çok açık. Dışardan gelen insanlara ev sahipliği yapıyoruz. Genç nüfusun çok olması ve kucaklayıcı olması Van'a büyük bir değer katıyor. Burada büyük bir iş gücü potansiyeli var. Bu da girişimciler için fırsatlar doğuruyor. Bizler de bürokratik ve diğer engellerin aşılmasında girişimcilerin önünü açmak istiyoruz. Güzel projeler var" dedi.

SELÇUK ,“YABANCI GİRİŞİMCİLERİN ÜLKEMİZDE İŞLERİNİ KURMALARI VE YATIRIM YAPABİLMELERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Selçuk da dünyadaki ekonomik sıkıntılar karşısında girişimciliğin daha da değer kazandığını söyledi. Maddi ve manevi olarak desteklenecek yabancı yatırımcılara ihtiyaç olduğunu anlatan Selçuk, "Bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunma hedefiyle yoluna devam eden, girişimciliğin şehrimizde, bölgemizde ve ülkemizde gelişmesine rol oynaması için misyon ve faaliyetlerini sürdüren İŞGEM yönetimi olarak paydaşlarımızla yabancı girişimcilerin ülkemizde işlerini kurmaları ve yatırım yapabilmelerini sağlamak için bir araya geldik” ifadelerini kullandı.

DİLER,“GİRİŞİMCİLİĞİN VE İNOVATİF TEKNOLOJİLERİN VAN’DAN DESTEKLENİYOR OLMASI ÇOK KIYMETLİDİR” 
Van’da girişimcilerin ve farklı paydaşların olmasının gurur verici bir durum olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanlığı Proje Direktörü Ahmet Diler, “Girişimciliğin ve inovatif teknolojilerinin buradan destekleniyor olması gerçekten çok kıymetlidir. Buradan çıkacak projeler bir sonraki aşamada daha büyük istihdamlar oluşturup Van’daki teknoloji dönüşümüne mutlaka katkı sağlayacaktır.” şeklinde ifade etti.

SARIKAYA , “BU TARZ ÇALIŞMALARIN İLİMİZ ADINA ÖRNEK TEŞKİL EDEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM” 
Uluslararası bir zirve olduğu için Van adına önemli olduğunu ifade eden Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Destek Politikaları Birim Başkanı Sinan Sarıkaya, “ Katılımı yüksek olmayan bir zirve olsa da, Van için ilk uluslararası zirve olduğundan ötürü önemli bir faaliyettir.  Bunu her yıl artırarak ve daha çok ülkenin katılımını sağlayarak devam ettirirsek, Van’a ve ülkemize güzel bir katkı sağlayacaktır. 
Yaklaşık 40 proje var ve seçilen projelerin hepsi birbirinden güzel, baktığımız zaman İran’ın özellikle teknolojik alanda birbirinden güzel projeler yaptığını görüyoruz. Bu tarz çalışmaların ilimiz adına örnek teşkil edebileceğini düşünüyorum.”
şeklinde konuştu.

KOŞOK,“VAN’DAKİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ BENİ ÇOK ETKİLEDİ”
Van’da bu kadar çok aktif girişimcilik ekosistemi gördüğü için mutlu olduğunu belirten TÜBİTAK /TEYDEB Girişim Sermayesi Destekleme Grup Koordinatörü Elif Koşok, “Van’daki girişimcilik ekosistemi beni çok etkiledi. Hem kendi içerisinde hem de diğer şehirlerle olan etkileşimleri ve sınır komşusu olan İran ile olan etkileşimi ile oldukça nitelikli iş birliği oluşturmuş.” ifadeleriyle belirtti.

Programda IFIA Başkanı Dr. Alireza Rastegar, INSTP Temcilcisi Dr. Mahmod Saberi ve Avrupa Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Snjezana Baroness Rajacıc da birer konuşma yaptı.
Açılışa Vali Dr. Ozan Balcı ile birlikte, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel de katıldı.

Kaynak: Vangölü TV
 


Perşembe 17.9 ° / 10 °
Cuma 18.5 ° / 11.1 °
Cumartesi 18.8 ° / 10.9 °