Van Kedisinin özellikleri nelerdir? Van Kedisinin bakımı nasıl yapılır?

Van Kedisi, Dünyaca ünlü bir kedidir. Van Kedisi adını Van Gölü bölgesine dayanan köklerinden alan bir kedi ırkıdır.

Van Haberleri 3.10.2023 16:25:00 0
Van Kedisinin özellikleri nelerdir? Van Kedisinin bakımı nasıl yapılır?
Tarih: 03.10.2023 16:27

Van Kedisi, Dünyaca ünlü bir kedidir. Van Kedisi adını Van Gölü bölgesine dayanan köklerinden alan bir kedi ırkıdır. Van kedisi, son zamanlarda nesli tükenme tehlikesinde olmakla beraber insanlar tarafından oldukça araştırılıyor. Peki Van Kedisinin özellikleri nelerdir? İşte Van Kedisine ait tüm detaylar...

Van Kedisi, Dünyaca ünlü bir kedidir. Van Kedisi adını Van Gölü bölgesine dayanan köklerinden alan, iyi bir yüzücü olan bir ırktır.. Gözleri mavi veya yeşil rengi ya da biri mavi diğeri yeşil olabilen bir kedi ırkı olmakla beraber yavrularının iki kulağı arasında bir veya iki adet siyah nokta bulunur.

 

 

VAN KEDİSİNİN GÖZ RENGİ NASILDIR?
Van kedisinin göz rengi 3 türlü olabilir. Bunlar: Her iki gözü mavi, her iki gözü kehribar ve tek-göz(yani bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte olanlar).

Mavi renk, daima turkuaz mavisi özelliğinde olur fakat kehribar rengi farklı tonlarda görülebilir. Bununla beraber mavi gözlü Van kedileri de kendi aralarında mavi gözlü kısa, kadife kürklü ve mavi gözlü-uzun, ipek kürklü olarak ikiye ayrılır.

Van kedilerinde, yeni doğan yavruların gözleri grimsi renktedir. Doğumundan 25 gün sonra göz renkleri farklılaşmaya başlayan bu yavruların 40 gün sonra da göz renkleri netleşir. İki kulağı arasında bir veya iki adet siyah  nokta bulunur. Ayrıca Van kedisi yavrularının çoğu tek-göz olur ve bu siyah noktalar adeta tek-göz kedilerin mührü olarak tanımlanır.

VAN KEDİSİ HAKKINDA KAVRAM KARGAŞASI ÇOĞALIYOR
Türkiye dışındaki kediseverler, kavram kargaşı içinde yer alıyor. Literatürde, Türkiye'de bir yabancıya "Van Kedisi" olarak satılan ve sonrasında yurt dışına giden ilk kedi 1955'te İngiliz Laure Lushington ve Sonia Halliday'e 500 sterline satıldı. Biri "Van güzeli İskenderun" isimli iki kedi kaydedilmektedir."Van  güzeli İskenderun"un ve hemcinsinin safkan Van kedileri olmamaları, baş ve kuyruk kısımlarının renkli ve benekli olması nedeniyle Lushington'ın bu kedilerden türettiği kedi türü, günümüzde "Van" ismi taşımakla birlikte, Van kedisinden farklı bir ırk oluşturmuştur. Bu isim Fransızca'ya "Turc de Van", Almanca'ya "Turkisch Van" şeklinde geçmiştir.

Yani, Van kedisi ile Batı dünyasındaki Turkish Van farklı kedilerdir. Ancak, Turkish Van isimli kedi cinsi de iyi yüzücüdür ve göz renkleri üç çeşittir.

 

 

VAN KEDİSİNİN BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?
Van kedi ırkının tüylerini her hafta düzenli olarak birkaç kez taramak tüy dökülmesini engeller. Bu ırkın kedisi yaşlıysa, tarama sayısının arttırılması gerekecektir. Bunun nedeni, yaşlı kedilerin daha yoğun tüylere sahip olmasıdır. Suyu çok seven bu kedi ırkının banyo yapmayı çok sevdikleri bilinmektedir. 2 aylık kadar oldukları andan itibaren sıcak havalarda banyo ettirilebilir.


 

Haber Kaynak : Van Olay Gazetesi


Cuma 14.5 ° / 6.4 °
Cumartesi 15.8 ° / 7.1 °
Pazar 15.5 ° / 6.7 °