Van Büyükşehir’in DEM’li Başkanı Abdullah Zeydan’ın Personel Kotası ve Maaş Yalanları Elinde Patladı

Van Büyükşehir Belediyesi’nin DEM’li ve hükümlü Başkanı Abdullah Zeydan işçi kıyımı için gerekçe gösterdiği personel kotası aşımı, bütçe yükü ve maaş ödeyememe yalanı elinde patladı.

Van Haberleri 10.05.2024 17:52:00 0
Van Büyükşehir’in DEM’li Başkanı Abdullah Zeydan’ın Personel Kotası ve Maaş Yalanları Elinde Patladı
Tarih: 10.05.2024 17:52 Güncelleme: 10.05.2024 17:53

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Van Büyükşehir Belediyesi’nin DEM’li ve hükümlü Başkanı Abdullah Zeydan’ın talimatıyla 4 Mayıs 2024 tarihinde timsah gözyaşları ile yapılan işçi çıkarma açıklamasında, ileri sürülen Belediye Kanununun 49’uncu Maddesi, bütçeye oranla işçi kotasının aşıldığı, bütçe yükü ve mali tablo nedeniyle maaşların ödenemez durumda olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 

DEM’li ve hükümlü Başkan Abdullah Zeydan’a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, işçileri çıkarma talimatının HDP Yerel Yönetimler Birimi Van Temsilciliği’nden geldiği ve gerçek nedeninin, işe almak istediği yandaşlarına kota açmak olduğu ve öğrenildi.

DEM’Lİ YÖNETİMDEN KOTA VE BORÇ BAHANESİ İLE EKMEK DÜŞMANLIĞI

Van Büyükşehir Belediyesi’nin DEM’li yönetimi abartılı borç açıklamasının ardından Mayıs ayı başında borçları gerekçe gösterip “personel maaşlarını ödeyemiyoruz” diyerek, Belvan Ltd. Şti ve Vansu Personel A.Ş.’de çalışan yaklaşık 700 çalışanın işine son verip ekmeği ile oynadı. 

BEKİR KAYA DÖNEMİNDE ÇALIŞAN PERSONEL SAYISI

PKK/KCK terör örgütünün terörist kayyum atayarak yönetime el koyduğu Bekir Kaya’nın Başkan olduğu 2016 yılında, Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan memur, işçi, sözleşmeli personel, hizmet alımı, belediyenin iştirak şirketleri de dâhil olma üzere tüm çalışanların sayısı 3.472 kişiydi.

KAYYUM DÖNEMİ 31 MART 2024 TARİHİ İTİBARİYLE ÇALIŞAN PERSONEL SAYISI

Van Valisi Dr. Ozan Balcı’nın Belediye Başkan Vekili olarak görevinin sona erdiği 31 Mart 2024 tarihi itibariyle Van Büyükşehir Belediyesinde çalışan memur, işçi, sözleşmeli personel, belediye iştirak şirketleri ve hizmet süresi bitmek üzere olan 300 geçici işçiler de dâhil 3.731 kişi. 

Van Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum dönemi daimi çalışan sayısı 3.431 kişi. 

KAYYUM DÖNEMİNDE ÇALIŞAN SAYISI BEKİR KAYA DÖNEMİNDEN AZ

Bekir Kaya döneminde çalışan sayısı 3.472 kişi, Van Valisi Dr. Ozan Balcı’nın görevinin sona erdiği 31 Mart 2024 tarihi itibariyle çalışan sayısı 3.431 kişi. 

Rakamlar, bankamatik personelin Van Büyükşehir Belediyesi’ne HDP’li Bekir Kaya döneminde doldurulduğunu gösteriyor.

HDP’Lİ BEKİR KAYA DÖNEMİNİN HİZMETLERİ

Bekir Kaya döneminde Van Büyükşehir Belediyesi’nin;

Merdiveni olmayan ve garajı olmadığı için kış mevsiminde soğuktan donan itfaiye araçlarını, 

Arıtma tesisinin çalıştırılmadan kanalizasyonun direkt Van Gölüne deşarj edilmesini, 

Dağ kadrosundaki 49’u erkek 50’si kadın 99 PKK’lı teröristin çalışıyor gösterilip maaş ödenmesini,

Oktay Candemir gibi nicelerinin işe gitmeden maaş almasını,

Dönemin Basın Yayın Müdürü Adnan Bilen’in deprem sonrası taşınırken kayboldu diyerek yok ettiği 20 civarı dijital profesyonel fotoğraf makinalarını,

Kültür Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na alınan 10’dan fazla hendek ve mağara kazmakta kullanılma olasılığı bulunan ve nereye gittiği belli olmayan hiltileri, 

Terör örgütüne patlayıcı taşırken yakalanan Van Büyükşehir Belediyesi’nin kamyonlarını,

VASKİ aracından polislere ateş açan PKK’lı teröristlerin faaliyetlerini, 

Belediye bünyesinde kadın sığınma evi olarak gösterilen yapının terör örgütüne personel kazandırma merkezine dönüştürülmesini,

PKK/KCK yandaşlarının molotof atarak yangın çıkardıkları ve içinde hamile kadınların da olduğu banka şubesine itfaiye gelmesinin engellenmesi gibi öne çıkan faaliyetleri kayıtlarda yer alıyor.

Bunların dışında, Van Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kapasitesi, tesisleri ve ürettiği hizmetler yok denecek kadar az olmasına rağmen çalıştırılan 3731 kişilik personel sayısı bugünden çok daha fazlaydı.

KAYYUM DÖNEMİ DÜŞÜNMEDEN SAYILABİLEN HİZMETLER

Bekir Kaya döneminde olmayan, Kayyum olarak atanan dönemin Valileri İbrahim Taşyapan, Murat Zorluoğlu, Mehmet Emin Bilmez ve Dr. Ozan Balcı dönemlerinde Van halkına hizmet üretmek ve ihtiyaçları gidermek üzere verilen, bir çırpıda sayılabilecek hizmetlerden bazıları; 

Makine parkına satın alınarak kazandırılan iş makinaları ve araçlarda en az 100 şoför ve operatör çalışıyor, 

Yeni satın alınan 81 belediye otobüsünde çift vardiya toplamda 162 şoför çalışıyor, 

Yeni yapılan ve gerdanlık gibi yakışan sahil yolu ve parkları ile millet bahçelerinde bahçıvan, güvenlik görevlisi gibi çeşitli pozisyonlarda yaklaşık 100 kişi çalışıyor, 

Yeni açılan ve 2.500 öğrencinin yararlandığı 17 Etüt Merkezinde yaklaşık 50 kişi çalışıyor,

Yeni açılan konservatuvarda 17 hoca 6 yardımcı personel olmak üzere 23 kişi çalışıyor, 

Hacıbekir Kültür Merkezi’nde 25 kişi çalışıyor,

Yeni açılan çocuk müzesinde 4 kişi çalışıyor,

Çok sayıda öğrenciye üniversite kapılarını açan Sürekli Eğitim Merkezi’nde 15 kişi çalışıyor,

Bir çırpıda sayabildiğimiz sadece bu hizmetlerde dahi toplamda 479 kişi çalışıyor,

Hayvan Hastanesi, Van Gölü’ndeki dip çamur temizliği, katı atık bertaraf tesisi, Güneş Enerjisi Santrali, toprak kale seyir kafe ve 5 bin kişiye yemek çıkaran aş evi başta olmak üzere sayamadığımız birçok birim ve üretilen hizmet şeklinde sıralanabilir.

Kayyumlar döneminde HDP’li Bekir Kaya döneminden daha az personel ile daha çok hizmet üretildi.

PERSONEL KOTASI GERÇEĞİ VE YALANLAR

DEM’Lİ YÖNETİMİN YALANI: Van Büyükşehir Belediyesi’nin DEM’li  ve hükümlü Başkanı Abdullah Zeydan’ın talimatıyla 4 Mayıs 2024 tarihinde yapılan açıklamada: 
“Belediye Kanunun 49. Maddesine göre “belediye personel şirketi dâhil tüm personele ödenecek toplam miktar bütçe gelirlerinin yüzde 40’nı geçemez” diye açıkça ifade edilmişken, kayyım döneminde 2023 yılında bu oran yüzde 55 olarak gerçekleşmiştir. Bu paranın 2024 yılı için çok daha yüksek olacağı finansal veriler ve kayyum tarafından yapılmış olan işlemlerden açıkça görülmektedir.” denmişti.

PERSONEL KOTASI GERÇEĞİ: 2024 yılı Van Büyükşehir Belediyesi toplam geliri 6 milyar 779 milyon 874 bin 584 liradır. 

Yıllık gelirin yüzde 30 oranındaki miktarı 2 milyar 33 milyon 962 bin 375 lira personel maaşları olarak ödenebilecek miktar. 

Mevcut personel yapısı ile Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı 12 aylık ortalama personel gideri ise 1 milyar 920 milyon liradır. Bu da yüzde 28 oranında. 

MAAŞLAR İLE İLGİLİ BÜTÇE GERÇEĞİ VE YALANLAR

DEMLİ YÖNETİMİN MAAŞ ÖDEYEMEME YALANI: DEM’li Başkan Abdullah Zeydan’ın talimatıyla yapılan açıklamanın devamında “Kısacası belediyenin tüm gelirine el konulabileceği şekilde işlem yapılarak belediye, hizmet üretememe, maaş ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmıştır.

Belediye Kanunu’nun 49. Maddesinde belirtilen personel gider oranlarının çok üzerinde bir personel gideri oluştuğu mali raporlardan tespit edildiğinden, asla mesleki veya siyasi ayrım ve asla bir cezalandırma düşüncesi olmadan, sadece kent halkına hizmet sunabilecek bir belediye durumuna gelebilmek için; yukarıda belirttiğimiz durumlardan kaynaklı, belediyemizin mevcut ekonomik durumu göz önünde bulundurularak, üzülerek belirtiyoruz ki bazı çalışanlarımızın iş akitlerine son verilmiştir.” diyerek çalışanlar işten çıkarılarak ekmek düşmanlığı yapıldı. 

BÜTÇE GERÇEKLERİ VE MAAŞ ÖDEME DURUMU: 

a- Yaklaşık aylık gelir toplamı:
Van Büyükşehir Belediyesi’nin genel bütçeden ve öz kaynaklarından en düşük gelir dönemi olmasına rağmen toplamda aylık geliri 400 milyon lira civarı. 

b- Yaklaşık aylık personel gideri toplamı:
Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan, memur işçi, iştirak şirketlerinde çalışanlar ve geçici işçiler de dahil olmak üzere aylık personel gideri 160 milyon lira. 

c- Yaklaşık aylık borç taksidi ödemesi:
Çalışanların işten çıkarılmasının, hizmet isteyen vatandaşa hizmet etmemenin bahanesi olarak gösterilen borcun aylık ödemesi taksit ödemesi 120 milyon lira.

d- Yaklaşık aylık cari giderler
Van Büyükşehir Belediyesi’nin DEM’li yönetimi araçlarının depolarında yakıt dahi yok diyerek algı yapılarak yalan iftira yoluyla kara propaganda yapmışlardı. 

Van Büyükşehir Belediyesinin aylık gelirlerinden 50 milyon lira da araçların yakıt, bakım onarım, yedek parça, ısınma, elektrik vs gibi kurumun cari harcamalarına gidiyor. 

Tabi herkesin altına saltanat olsun diye makam arabası verilmez ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk gibi milyonlarca lira temsil ağırlamada harcamazsanız. 

Vali Ozan Balcı, israf olmasın diye tüm daire başkanlarının makam aracı kullanımını kaldırmıştı. Ayrıca özel kalem bütçesinden temsil ağırlama harcaması yapmamıştı.

e- Aylık bütçede kalan yaklaşık miktar:
Personel maaşları yatırıldıktan, borç taksitleri ödendikten, belediyenin cari giderleri karşılandıktan sonra, yatırım ve hizmetler için her ay geriye kalan para da 70 milyon liradır.

Kalan 70 milyon lira da vatandaşın beklediği yatırım ve hizmetlerde kullanılabilecek.

MAAŞ ZAMLARI NEDENİYLE KOTA AŞIMI OLDUĞUNDA 49’UNCU MADDE NE DİYOR?

Çalışanların ekmeği ile oynarken gerekçe olarak gösterdikleri 5393 Sayılı Belediye Kanununun 49’uncu maddesi “Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme kat sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde 30’unu aşamaz. Yıl içerisinde aylık ücretlerde beklenmeyen bir artışın meydana gelmesi sonucunda (kotanın aşılması durumunda) cari yıl ve ilerleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz” diyor.

Yani “çalışanlar işten çıkarılmaz, gider kotanın altına düşünceye kadar yeni personel alınamaz” diyor. 

Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı personel kotası yıllık bütçenin yüzde 28’i olduğuna göre Belediye Kanununun 49’uncu maddesi DEM’li yönetimin işçi çıkarmanın gerçek gerekçesi değil.

700 ÇALIŞANIN İŞTEN ÇIKARILMA NEDENİ: YANDAŞLARA YER AÇMAK!

Van Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut mali tablosuna ve referans gösterilen Belediye Kanunun 49’uncu maddesine göre işten çıkarılmanın gerçek nedeni kota aşımı ve maaş ödeyememek değil.

Van Büyükşehir Belediyesi’nin DEM’li ve hükümlü Başkanı Abdullah Zeydan, mevcut kota nedeniyle yandaşlarını işe alamayacak. Kota oranını düşürmek ve yandaşlarına yer açmak için mi çalışanları işten çıkardı, Van’ın evlatlarının ekmeği ile oynadı? 

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Salı 17.4 ° / 9.9 °
Çarşamba 16 ° / 9.7 °
Perşembe 17.2 ° / 9.7 °