Tarihi yapılarda restorasyon çalışmaları sürüyor

Süleyman Han Camii'nin yanı sıra, Tarihi İzzettin Şir Cami, Akdamar Adası ve Eski Van Şehri'nde yer alan Selçuklu dönemi eseri olan tarihi Van Ulu Cami'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Van Haberleri 19.11.2023 00:44:00 0
Tarihi yapılarda restorasyon çalışmaları sürüyor
Tarih: 19.11.2023 00:44 Güncelleme: 20.11.2023 12:54

 2 bin 700 yıllık görkemli Van Kalesi'nin zirvesindeki Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii'nin yanı sıra, Tarihi İzzettin Şir Cami, Akdamar Adası ve Eski Van Şehri'nde yer alan Selçuklu dönemi eseri olan tarihi Van Ulu Cami'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Van'da tarihi yapıların yeniden ayağa kaldırılması için başlatılan restorasyon çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Yapısına uygun restore edilecek olan tarihi yapılar, yeniden vatandaşların ziyaretine açılacak.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, bu kapsamda Süleyman Han Camii'nin yanı sıra, Tarihi İzzettin Şir Cami, Akdamar Adası ve Eski Van Şehri'nde yer alan Selçuklu dönemi eseri olan tarihi Van Ulu Camii de devam eden restorasyon çalışmaları yerinde inceledi.

İlk olarak Süleyman Han Camisi'nde devam eden restorasyon çalışmalarını inceleyen Vali Balcı kaledeki tarihi Süleyman Han Caminin ve Eski Van Şehrini önceki görkemine kavuşturmak istediklerini söyledi.

Tarihi Van Kalesinin güneyindeki Ulu Camii ve Kızıl Minareli Caminin de restorasyonlarının devam ettiğini belirten Vali Balcı, Sahil Yolu çalışmaları ve tarihi yapılardaki restorasyonların tamamlanmasıyla Van'ımızın kültürüne, turizmine ve ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

TARİHİ İZZETTİN ŞİR CAMİNİN RESTORASYONU YAPILIYOR

Gevaş ilçesinde bulunan ve tarihi 1257 yılına dayanan Osmanlı eseri İzzettin Şir Camii'nde başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, kültür varlıklarına sahip çıktıklarını belirterek, "1257 yılında yapılan tarihi caminin bazı yerleri deforme olmuştu. Restore ihtiyacı vardı. Valilik olarak restorasyon çalışmasını başlattık. Kısa zamanda bitireceğiz. Çok güzel bir iş oldu. Tarihi doğal ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkıyoruz. Restorasyon bittiğinde vatandaşlarımızı daha rahat bir ortamda ibadetlerini yapacak. Bu sadece bir camii değil bir sanat eseri. Atalarımızdan aldığımız bu mirası geleceğimize devredeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

AKDAMAR ADASI IŞIL IŞIL OLACAK

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, daha sonra Akdamar Adası'nda devam eden ışıklandırma ve peyzaj çalışmalarını yerinde inceledi.

Akdamar Adası'nın yeni ihtişamına kavuşacağını belirten Vali Balcı, "İlimiz tarihi ve kültürüyle çok kıymetli bir il. Bizde ilimizdeki kültür ve tarihi eserlere sahip çıkıyoruz. Bu tarihimizi de gelecek kuşaklara bırakmak için çalışmalar yapıyoruz. Akdamar Adası da bu önemli eserlerimizden birisi. Birçok yabancı ve yerli turistin ziyaret ettiği bir mekan. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla, Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile çevre düzenlemesi yapılıp, deforme olmuş yollar düzeltiliyor. Birçok çevre düzenlemesi var. Aydınlatma ve korkuluklar yapılıyor. Bu çalışmalar tamamlandığında ziyaretçilerimiz için çok konforlu bir alan oluşacak" diye konuştu.

AYANİS KAZI EVİ İNŞAATI BAŞLADI

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, son olarak Tuşba ilçesindeki tarihi Ayanis Kalesi'ndeki kazı evi inşaatında incelemelerde bulunarak Vali Yardımcısı Furkan Duman'dan bilgi aldı.

Van'ın Urartuların merkezi olduğunu belirten Vali Balcı, "Ayanis kazılarımız devam ediyor. Van, Urartuların merkezi. Bu kalemizdeki kazılarda da Urartulara ait önemli eserler gün yüzüne çıkarıldı. Van müzemizde bunlar sergileniyor. Van müzemiz Türkiye'nin sayılı önemli müzelerinden biri. Biz, burada kazı yapan bilim insanlarına destek veriyoruz. Çünkü onlar bizim kültürümüze, tarihimize ve turizmimize büyük katkı sağlıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz olarak destek veriyoruz. Kazı evi yapıyoruz. Konservasyon alanları ve kalacak yer yapıyoruz. Böylece kazı ekiplerimiz daha rahat bir şekilde çalışma imkanı bulacaklar. Van Ayanis Kazı Evimiz hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.


Cumartesi 15.8 ° / 7.1 °
Pazar 15.5 ° / 6.7 °
Pazartesi 16.3 ° / 8.5 °