Mustafa Akkuş'tan Kritik Uyarı: 'Sıhke Göleti Suyunu Tutun, Kefaller Sizden Su Bekliyor!'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, baraj ve göletlerdeki suların idareli kullanımı için çağrı yaptı.

Van Haberleri 2.05.2024 15:03:00 0
Mustafa Akkuş
Tarih: 02.05.2024 15:03 Güncelleme: 02.05.2024 15:31

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Van'ın zıplayan mücevherleri olarak bilinen İnci Kefali balıklarının göç sürecinde, derelerden tekrar Van Gölüne dönebilmeleri için hayati öneme sahip olan suların, gölet ve barajlarda idareli kullanımı gerekiyor.

SIHKE GÖLETİNDE İSRAF ÖNLEMİ ALINMASI ÖNERİSİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Baraj ve göletlerdeki suların idareli kullanılması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu. 

Sıhke Göleti özelinde alınması gereken önlemlere dikkat çeken Akkuş, söz konusu göletten beslenen Akköprü Deresi'nin debisinin yarıya indirilerek suyun gölette tutulması önerisinde bulundu.. 

Özellikle inci kefallerinin göç sürecine dikkat çeken Akkuş, önümüzdeki günlerde bolca göle akıtmaya alışık olduğumuz suların ihtiyaç haline dönüşeceğine dikkat çekti.

 

İNCİ KEFALLERİNİN GÖÇ SÜRECİNDE GÖLETLERDEKİ SUYA OLAN İHTİYAÇ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, baraj ve göletlerdeki suyun idareli kullanımının önemine dikkat çekti. Akkuş, dere ve göletlerdeki suyun verimli kullanılmasının şart olduğunu belirterek, Van Gölü'ne dökülen Akköprü Deresi'nin son zamanlarda oldukça yüksek debiyle aktığını gözlemlediklerini ifade etti. Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla yağışların azalması ve güneşli havaların artması sebebiyle suların tasarruflu kullanılması gerektiğini vurguladı.

SU KAYNAKLARINDA KONTROLLÜ KULLANIM SAĞLANMALI

Akköprü Deresi'ne dökülen her damla suyun Van Gölü'ne gitmeden önce kullanılabilir olduğunu, ancak göle ulaştığında kullanım dışı kaldığını belirten Akkuş, bu durumun önemine işaret etti. Göletlerde, barajlarda ve sulak alanlarda biriken suların olabildiğince tutularak yavaşça Van Gölü'ne bırakılmasının önem taşıdığına vurgu yaptı. Akkuş ayrıca, gelecek senelerin de yağışlı geçmesini ve havzada kuru kalan sulak alanların yeniden su ile dolmasını umut ettiklerini dile getirdi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Cuma 14.5 ° / 6.4 °
Cumartesi 15.8 ° / 7.1 °
Pazar 15.5 ° / 6.7 °