Büyükşehir'in Abartılı Borç Açıklamasına Van Valiliğinden Sert Yanıt; Paralar Yatırım ve Hizmete Gitti

DEM'li Başkan Abdullah Zeydan, 5 yıl içinde ödenmek üzere alınan ve 5 yılın sonunda ödenecek faizleri ile birlikte abartılı bir borç rakamı ile halkın karşısına çıkıp, borçları gerekçe gösterip hizmet üretmeyecek mi?

Van Haberleri 25.04.2024 13:35:00 0
Büyükşehir
Tarih: 25.04.2024 13:35 Güncelleme: 25.04.2024 15:27

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Seçimden önce Büyükşehir’i kayyum olarak yöneten Van Valisi Ozan Balcı’nın bakanlığa gönderdiği raporda gelirlerin borçları ödeyecek yapıda olduğu yazıldı.

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan’ın, “Kayyum belediyeyi borca batırmış. 8 milyar 400 milyon lira borç bıraktı” açıklamasını valilik reddetti. 

VAN VALİSİ DR. OZAN BALCI BORÇ ABARTMA İDDİALARINA SON NOKTAYI KOYDU

Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi'nin borç miktarı ve kullanımına ilişkin tartışmalara son noktayı koyarak, Abdullah Zeydan'ın iddialarını fazlasıyla abartılı buldu. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Van Büyükşehir Belediyesi'nde göreve başlayan başkanın, 8.4 milyar lira olarak açıklanan borç ile ilgili iddialarına Vali Ozan Balcı'dan yanıt geldi.

YATIRIMLAR VE İDARENİN GERÇEK BORÇ DURUMU

Gelirlerin borçları ödeyecek yapıda olduğuna dikkat çeken Vali Balcı, İçişleri Bakanlığı'na sunduğu raporda belediyenin gerçek borcunu 6.5 milyar lira olarak belirtti. Bunun yanı sıra, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin 2 milyar liralık borcu olduğunu ifade etti. Valilik, aldıkları kredilerle şehre önemli yatırımlar yaptıklarını ve bu yatırımların kredilerin faizleriyle abartılarak açıklandığını vurguladı.

KÖYLER VE ALTYAPIYA YAPILAN MUAAZZAM YATIRIMLAR

Van Valiliği'nin raporunda, köylere 1 milyar liralık yol yapımı ve 400 yerleşim yerine sağlanan 500 milyon liralık içme suyu yatırımı gibi dev projelere yer verildi. Ayrıca 300 milyon liraya mal olan kilitli parke işleri ve suya zam yapmamak adına idareye yapılan 300 milyonluk mali destek de raporda yer aldı.

SOSYAL YAŞAMA VE EĞİTİME CAN SUYU

Van'da sosyal yaşama katkıda bulunmak için 23 spor tesisi, 13 yüzme havuzu ve 11 kütüphane inşa edildiği belirtildi. Eğitim kurumlarına yapılan desteklerin yanı sıra engelliler için 750 milyon liralık bir kampüsün yapımına başlandığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıkları iş birliğiyle 111 anaokulu inşa edildiği ve okullara spor sahaları kurulduğu ifade edildi.

VANGÖLÜ VE ÇEVRE TEMİZLİĞİ İÇİN YAPILAN HARCAMA

Vangölü'nün temizliği ve çevresel altyapı iyileştirmeleri için de önemli miktarlarda kaynak ayrıldı. Van Gölü'nün temizliği için 100 milyon lira harcandığı ve 5 adet arıtma tesisiyle kanalizasyon çalışmalarına 750 milyon liralık bir bütçe ayrıldığı bilgisi paylaşıldı.

TARIM, EĞİTİM DESTEKLERİ VE ENGELLİLERE YÖNELİK PROJELER

Raporda, çiftçilere ve öğrencilere yönelik desteklerin altı çizildi. Bir yılda 800 bin meyve fidanı dikimi, üniversiteye hazırlık sürecindeki 20 bin öğrenciye 50 milyonluk kitap desteği ve engellilere yönelik kampüs yapımı gibi projeler öne çıkarıldı.

RAPORDA ŞU İFADELERE YER VERİLDİ

Van Valiliği tarafından hazırlanıp İçişleri Bakanlığı'na gönderilen Van Büyükşehir Belediyesi'nin kaynaklarının gittiği yatırımların yer aldığı raporda şu ifadelere yer verildi;

“Belediyenin borcu 6,5 milyar lira. Bir de Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin 2 milyar borcu var. Biz borçları 5 yıl vadeli alıyoruz. Onları faizi ile beraber açıklamışlar. Kafamıza göre borçlanamayız. İller Bankası ve diğer bankadan 2,5-3 milyar kredi aldık, yatırım yaptık. 

Köylere 1 milyarlık yol yaptık. 

400 yerleşim yerine 500 milyonluk içme suyu götürdük. 

300 milyonluk kilitli parke yaptık.

 Suya zam yapmamak için idareye 300 milyon lira para verdik. 

Çocuklar spor yapsın diye 23 tane spor tesisi, spor salonu kurduk. 

13 yüzme havuzu, 

11 kütüphane açtık. 

Camilerin restorasyonu, 

400 okulun ve caminin tuvaleti var. 

Bir yılda 800 bin meyve fidanı diktik. 

Çiftçiye 170 milyonluk kaba yem bitkisi tohum dağıttık. 

20 bin öğrenciyi üniversite sınavına hazırladık. Onlara 50 milyon liralık kitap desteğinde bulunduk. 

Aileye destek amaçlı 300 milyonluk bir projemiz var. Bunun 200 milyonunu da Aile Bakanlığı, 100 milyonunu belediyemiz verdi. 

Engellilere 750 milyonluk kampüs yapıyoruz, yarısı Milli Eğitim Bakanlığından. 

Kültür Bakanlığı ile anlaşma yaptık, yarısı bakanlıktan 111 anaokulu, 300 okula voleybol ve basketbol sahaları yaptık, 

3 milyon adet çocuklara yönelik kitap aldık.

 Van Gölü kirlenmesin diye 100 milyona temizlettik, 

500 milyon liraya 5 adet arıtma tesisi yaptırdık. 

750 milyon liraya kanalizasyonlarını yaptık.”

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Pazar 15.5 ° / 7 °
Pazartesi 15 ° / 5.7 °
Salı 11.8 ° / 4.2 °