Gündemdekiler 37. Bölüm: Erciş Balık Bendi, İnci Kefali Göçü

Gündemdekiler 37. Bölüm: Erciş Balık Bendi, İnci Kefali Göçü

Programlar 14.06.2022 14:05:00 0
Gündemdekiler 37. Bölüm: Erciş Balık Bendi, İnci Kefali Göçü
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Vangölü TV’de yayınlanan Gazeteci Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Gündemdekiler Programı bu haftaki gündemi Erciş Balık Bendi, İnci Kefali Göçü oldu.

Programda herkesi Balık Festivali'ne davet eden Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, "Bizim buradaki amacımız endemik bir tür olan İnci Kefalinin binlerce yıldır süren bu yolculuğu eşliğinde ilçemizi turizm alanında tanıtmaktır. İnci Kefalinin bu muhteşem yolculuğu adeta insanlara ilham kaynağı olmaktadır. Bununla birlikte ilçemizde 14 bin insanın geçim kaynağı olan İnci Kefali Festivalimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Bir diğer önemli konu ise 15 Nisan ve 15 Temmuz tarihleri arasındaki avlanma yasağına sizlerin aracılığı ile dikkat çekmek istiyoruz." dedi.

Prof. Dr. Mustafa Sarı ise "Aslında bakarsak Van Gölü çevresinde bir ekolojik bayram yaşanıyor. Martılar, yılanlar, kaplumbağalar vb. bütün canlılar Van Gölü kenarında İnci Kefali ile bayram ediyorlar. İnci Kefali yıllardır bunlarla mücadele ediyor." diyerek balık göçünün bir bayram havası oluştuduğuna dikkat çekti. 

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş ise "İnci kefali Van için her geçen yıl büyüyen bir değer, bölgemizde sürekli yeni değerler üretmemiz lazım ve bu değerlerde istihdam olan gençleri ortaya çıkartmamız lazım." diyerek inci kefali ile oluşturulabilecek ekonomik gelişmeye değindi.

Sudaki İzler Belgeseli Yönetmeni Sibel Göloğlu, "Programımızın genel olarak içeriği batıklar, su altı, ekolojik dengedir. Bizler bu konuda insanların bilinçlendirilmesi için hem yurt içinde hem de yurt dışında çekimler yapıyoruz. Bu hafta Van’dayız 2 konumuz var. Birincisi inci kefalinin göçü, ikincisi ise Van Gölü’nün içinde bulunan mikrobiyalitler bunlara dalışlar yapıp çekimler yapacağız.2 bölüm belgesel hazırlayacağız." diyerek yaptıkları çekimler hakkında bilgi verdi. 

Son olarak konuşan Fotoğrafçı Ferzende Coşar, "30 yıldır Van Gölü çevresindeki tarihi ve doğal güzellikleri çekiyorum. Ayrıca balık göçü döneminde suyun ölçümü, havanın sıcaklığı, suyun debisi, suyun rengini, balığın yoğunluğu ölçümlerini yapıyorum ve üzerinde çalışıyorum." diyerek yaptığı gönüllü çalışmaları anlattı. 

Kaynak: Vangölü TV

Programın detayları videoda…


Cuma 6.5 ° / -2.2 °
Cumartesi 8.4 ° / 0.5 °
Pazar 9.1 ° / 2.1 °