VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Heyetinin İran Misyonu: Ticari Engellerin Aşılması Umudu!

Kardeş ülkelere özgü iş birliğinin önündeki engeller masaya yatırıldı! VATSO İş Dünyası Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve iş adamları, İran gezisi sonrası umutlu.

Van Haberleri 22.04.2024 15:43:00 0
VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Heyetinin İran Misyonu: Ticari Engellerin Aşılması Umudu!
Tarih: 22.04.2024 15:43 Güncelleme: 30.04.2024 14:20

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

VATSO İş Dünyası Derneği Başkanı Zahir Kandaşoğlu Başkanlığında İran'a yapılan ziyarette, İran ile yapılan ticaretin önündeki engeller,çözüm bekleyen konular ve sorunlar masaya yatırıldı. 

VAN'DAN İRAN İLE TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Van Sanayi ve İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Van TSO Beyaz Liste Meclis Üyelerinden oluşlan heyet İran'a gerçekleştirdiği ziyarette, Van ile İran arasında yapılan ticaretin önündeki sorunlara dikkat çekildi. 

Van ve çevre illerden İran ile yapılan ticaretin önündeki engellerin devam ettiği ve bu engellerin yıllardır çözülememesi endişeleri gündeme getirildi. 

VATSO İş Dünyası Derneği ve beyaz liste meclis üyelerinin hazırladığı detaylı bir bildirge, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve karşılaşılan sorunların üstesinden gelinmesi amacıyla yayımlandı. 

 

VATSO İŞ DÜNYASI HEYETİ İRAN'DA

Geçtiğimiz hafta 20 kişilik iş insanlarından oluşan heyetin İran'a gerçekleştirdiği ziyaret, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi umudu ile oldukça olumlu karşılandı. 

İran ziyaretinde, her iki tarafın da beklentileri göz önünde bulundurularak, vatandaşların taleplerinin de dikkate alındığı toplantılar yapıldı ve bu toplantılardan elde edilen sonuçlarla bir sonuç bildirgesi hazırlandı.

İranlı yetkililer ve sivil toplum kuruluşları tarafından heyet, oldukça sıcak ve resmi bir karşılama ile ağırlandı; bu durum, iki ülkenin iş birliği niyetinin altını çizen önemli bir gösterge olarak değerlendirildi. 

 

İRAN'DA SICAK KARŞILAMA

VATSO İş Dünyası Derneği heyeti, İran'daki karşılanma şekliyle iki ülke arasındaki dostluk potansiyelinin altını çizdi. 

Heyet, Tebriz, Urmiye, Hoy, Salmas ve Mahabad gibi çeşitli İran kentlerinde üst düzey yetkililerle, üniversitelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla buluşarak iki komşu ülke arasındaki ticari ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Görüşmeler açık ve dürüst bir havada geçti ve her iki taraf da mevcut sorunlar için kesin ve pratik çözümler üretme konusunda kararlıydı. 

 

VATSO İŞ DÜNYASI HEYETİNİN TALEPLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İki ülke arasındaki ticaretin karşılaştığı zorluklar ve ilgili çözüm önerilerinin yer aldığı talepler şu şekilde sıralandı:
1. İran'a seyahat edenlerin araçlarıyla geçişine engel olan triptik zorunluluğunun kaldırılması.
2. Araçlar için yalnızca belirli petrol istasyonlarında yakıt alımının mümkün olması sorununun ortadan kaldırılması.
3. Vize gerekmeyen iki ülke arasında pasaport yerine kimlikle giriş-çıkış yapılabilmesi.
4. İki ülke arasındaki sınır ticaretinde ithalat ve ihracat ürünlerinin daha rahat işlem görmesi.
5. İnsanların ihtiyaç duyacağı sosyal tesislerin yıllardır yapılmamasının ele alınması.
6. Van'da İran konsolosluğunun acilen açılması gerektiği vurgusu.
7. Her iki ülkede karşılıklı olarak devlet bankalarının şubelerinin açılması önerisi.
8. Gümrük kapılarında şehirlerarası yolcu taşımacılığının düzenlenmesi.
9. Gümrük kapılarındaki güvenlik sorunlarına çözüm getirilmesi.
10. İki tarafın da sorunların çözümü konusunda istekli olduğu ve bu konuda karşılıklı olarak çalışmalar yapılacağı taahhüdü.

Heyet adına VATSO İş Dünyası Derneği Başkanı Zahir Kandaşoğlu tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin ve karşılaşılan sorunların aşılmasının her iki taraf için de öncelikli olduğu ve bu konuda umutlu bir beklenti içinde olunduğu belirtildi.

 

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Cumartesi 14.1 ° / 7.4 °
Pazar 15.5 ° / 7 °
Pazartesi 15 ° / 5.7 °